Nieuws
Feiten over AZC (Asielzoekerscentrum)
Als dorpsraad worden we regelmatig bijgepraat door de gemeente over de status van het AZC.
Voordat er verschillende verhalen de ronde doen, hierbij de feiten op een rijtje:
Bron: https://www.coa.nl/nl/opvang-verschillende-soorten-asielzoekerscentra
- Asielzoekers starten in Ter Apel
De meeste asielzoekers gaan in Nederland eerst naar Ter Apel. Daar melden ze zich bij het aanmeldcentrum van de Immigratie- en Naturalisatiedienst
(IND). Daarna verblijven ze 3 tot 10 dagen in onze centrale ontvangstlocatie in Ter Apel of Budel. Daar krijgen ze een medische intake, een tuberculosecontrole en het aanmeldgehoor van de IND.
- Daarna: procesopvanglocatie en azc
Tijdens de algemene asielprocedure verblijven asielzoekers in een procesopvanglocatie. Krijgen ze een verblijfsvergunning? Of gaat de IND hun asielaanvraag verder beoordelen in de verlengde asielprocedure? Dan gaan ze naar een azc. Afgewezen asielzoekers mogen nog maximaal 28 dagen in een azc wonen om hun vertrek uit Nederland voor te bereiden. Alleenstaande minderjarige vreemdelingen vangen we op in speciale locaties voor jongeren.
Bron: https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=spreidingswet
- Spreidingswet
Gemeenten hebben met de Spreidingswet de wettelijke en gemeentelijke taak asielopvangvoorzieningen te realiseren. Het doel van de wet is te komen tot voldoende opvangplekken en een evenwichtiger verdeling van asielzoekers over provincies en gemeenten.
Bron: https://www.nieuwkoop.nl
- De gemeenten Kaag en Braassem en Nieuwkoop gaan samen op zoek naar een geschikte locatie voor de komst van een asielzoekerscentrum (azc). Dat hebben de gemeenteraden van Kaag en Braassem en Nieuwkoop besloten. De gemeenteraden gaven daarbij wel aandachtspunten mee op verschillende onderwerpen. De spreidingswet geeft de gemeenten de wettelijke opdracht vluchtelingen op te vangen, terwijl hun asielverzoek wordt beoordeeld. Voor 1 juli 2025 moeten de gemeenten samen zorgen voor 367 opvangplekken voor minimaal vijf jaar. Streven is voor de zomer een geschikte locatie te vinden voor een azc. Het gaat dus niet om reguliere woningen. Omdat de dorpskernen in beide gemeenten klein zijn, gaan zij op zoek naar een geschikte locatie in gebieden waar ze aan elkaar grenzen buiten het bestaand stad- en dorpsgebied (BSD).
- We (= gemeenten Nieuwkoop en Kaag en Braassem) streven ernaar om het besluit over een locatie voor een asielzoekerscentrum voor het einde van 2024 te nemen. De zoektocht naar een geschikte locatie loopt, maar kost meer tijd dan voorzien. Als gemeenten zijn we mede afhankelijk van meerdere partijen, zoals COA, provincie en grondeigenaren. Ook het proces van besluitvorming willen we zeer zorgvuldig doorlopen. De besluitvorming in beide colleges staat nu gepland voor eind 2024. Daarna zullen de gemeenten een bestuursovereenkomst sluiten met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).
Dorpsraden: De dorpsraden van de omliggende dorpen (Woubrugge, Rijnsaterwoude, Langeraar (Rondom de Plassen) en Ter Aar/Korteraar (Het Vosje) zijn in juli/augustus 2024 en in november 2024 over bovenstaande feiten bijgepraat door de ambtelijk belaste (n) vanuit Kaag en Braassem.
De negatieve beeldvorming over AC Ter Apel betreft dus vaak mensen die niet in aanmerking komen voor de asielprocedure.
Op dit moment loopt de vergunningsaanvraag voor arbeidsmigranten van de grondeigenaar van de locatie aan de Kruisweg bij de gemeente Kaag en Braassem. Dit zal eerst afgewacht moeten worden.
Er wordt begin 2025 meer duidelijkheid verwacht.
22 november 2024.